maandag 15 mei 2023

8 mei Phong Nha, wandeling naar Hang En

We zullen tussen half 8 en 8 opgehaald worden door Oxalis, ons ontbijt hebben we om 7 uur besteld. Het kost wat tijd om ons klaar te maken omdat de elektriciteit een aantal keren uitvalt. Het gaat bij het ontbijt ook niet vlot, dat komt pas na half 8 en we zijn dan ook nog niet helemaal klaar als de bus komt voorrijden. Snel afrekenen en met alle koffers en rugzakken in de bus. Die zit al aardig vol, we zwaaien naar iedereen, en ik constateer dat ik ruimschoots de oudste ben. Ik deel mijn twijfels over de wandeling en mijn conditie, maar iedereen roept dat het vast gaat lukken.

Bij het kantoor van Oxalis krijgen we een uitgebreide instructie en dan kunnen we onze spullen die we onderweg niet nodig hebben in een waterdichte tas doen. Onze koffer blijft bij het kantoor achter. We hoeven zelf alleen maar spullen voor onderweg mee te nemen, zoals water, zonnebrand, etc. De overige spullen worden door de dragers meegenomen. Het is een grote groep, we zijn met 18 personen, en dan nog 3 gidsen en een aantal dragers.

Er wordt gekeken of iedereen goed gekleed is, dwz  met lange broek en shirts met lange mouwen. De kledingvoorschriften zijn nodig in verband met onder andere de bloedzuigers die we tegen zullen komen. Als iedereen klaar is gaan we met de bus naar het Phong Nha - Ke Bang National Park waar de wandeling gaat beginnen.

Het is ongeveer 11 km lopen naar de grot, en deze dag is dat vooral heuvelafwaarts. Het tempo zit er aardig in, tijd om foto's te maken onderweg is er niet. Ongeveer halverwege komen we bij een dorp, Ban Doong Village; hier staat een lunch voor ons klaar. Het is een uitgebreide lunch, onvoorstelbaar hoe men overal zonder veel voorzieningen toch zulke gevarieerde maaltijden kan klaarmaken.

 


Na het dorp wordt het vlakker, we lopen langs een rivier die we ook regelmatig moeten oversteken. Ik heb mijn wandelstokken meegenomen, en die zijn vooral bij het waden door de rivier erg handig.







We houden nog een keer halt en de gidsen filteren het rivierwater om de watervoorraden aan te vullen.

Bij de volgende stop zien we de ingang van de grot. De grot is pas recent (her)ontdekt. Het is een van de grootste grotten ter wereld. Vroeger woonden er al mensen. Nu verblijven er vooral vogels en vleermuizen.

Bij de ingang moeten we over rotsen klauteren. We moeten nu een helm dragen. Bovenop de rotsen worden we allemaal op de foto gezet. Dan is het nog een klein stukje klauteren tot we bij de rivier komen die hier door de grot loopt. Er ligt een vlot waarmee we de rivier oversteken naar onze kampeerplaats. Er staan tenten en een grote tafel. Verder staan er wat rekken waarop de natte kleding gehangen kan worden. We doen het hier zonder stromend water. Er staan achteraan twee hokjes met een wc. Ernaast staat een grote bak met rijstvezels. De rijstvezels worden na gebruik in het toilet gestrooid waardoor er geen last van geurtjes is.

 

 

We kunnen een tent uitzoeken. Er liggen slaapzakken in, en een matje. We pakken de spullen die de dragers hebben meegenomen, trekken onze natte schoenen en sokken uit, en trekken een ander shirt aan. De natte spullen hangen we aan het rek dat daarvoor bestemd is. Er is thee en koffie, heel bijzonder om hier zo te zitten. De temperatuur in de grot is heel aangenaam, beter dan de hitte buiten. Er kan gezwommen worden in de rivier, maar ik ben al voldoende afgekoeld. Ondertussen wordt er door de dragers een maaltijd klaargemaakt. Na het eten zitten we nog een tijdje te kletsen totdat het tijd wordt om  te gaan slapen.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten