woensdag 17 mei 2023

1 mei Hanoi - Ha Long Bay

Vandaag reizen M en ik naar Ha Long waar we een cruise gaan maken in Ha Long Bay. Je kunt op eigen houtje naar de havenplaats reizen maar meestal zit er bij de cruises ook vervoer inbegrepen. We kennen inmiddels de werkwijze. Hoewel het maar iets meer dan 2 uur rijden is, valt hier ook weer niet te ontkomen aan een verplichte stop onderweg. 

Ha Long is een verschrikkelijk grote en drukke stad; erg veel hotels en weinig of niets van de charme die je in Hanoi tegenkomt. Tegen half 12 komen we in het havengebouw aan. Daar worden we opgewacht door een enthousiaste jongeman, mr Chin. We begrijpen later dat hij ons tijdens de hele cruise zal begeleiden. We worden naar binnen geloodst en krijgen te horen dat we om 12 uur bij de balie moeten staan. Als het zo ver is, is het nog even wachten op wat verlate passagiers en dan lopen we naar buiten waar een eenvoudige boot ons op ligt te wachten. Deze boot zal ons naar ons cruiseschip brengen. We moeten reddingsvesten om en na een paar minuten varen meren we aan bij onze boot. Het is een kleiner schip dan we verwacht hadden, bij de boeking was wel aangegeven dat op de boot van onze keuze geen plaats meer was, maar het was niet duidelijk op welke boot we dan wel zouden varen.




Er staat een ontvangstcomité ons op te wachten. Dat blijkt een constante factor tijdens de cruise. Ook bij het binnentreden van de eetzaal - waar we instructies krijgen - staat een ontvangstcomité. In de eetzaal ontvangen we het programma voor vandaag en morgen en dan mogen we naar onze hut waarna de lunch zal worden opgediend. We zetten onze rugzak in de ruime kamer - helaas wel een bubbelbad maar geen douche - en nemen een kijkje aan dek. De ligstoelen zijn al bezet; het is hier heerlijk wat betreft de temperatuur, en hoewel het vaak mistig is hier hebben we nu een heerlijk zonnetje.




Bij het lunchbuffet krijgt Marijke uitgebreid aangewezen welke gerechten geschikt zijn voor vegetariërs. Als ze haar bord heeft vol geschept en terug naar onze tafel loopt blijkt daar echter al een compleet borg met vegetarische gerechten te staan. 


Na de lunch staat het kajakken op het programma. We gaan met de kleine boot naar het eiland waar de kajaks liggen. We kunnen een rondje maken, met onderweg nog een kort bezoek aan een ..eiland.










Daarna varen we door naar een oesterkwekerij waar we een uitleg krijgen over het kweken van parels. En natuurlijk is er gelegenheid tot het aanschaffen van diverse sieraden met parels.

 



Dan worden we weer naar onze boot gebracht waar we ons omkleden - ik ben aardig nat geworden van het kajakken - en dan gaan we voor een cocktail. Dit is het betere leven!



We zitten nog aan de cocktail als de kookcursus begint; er staat een tafel klaar met al voorgesneden groente, garnalen, vlees, en diverse kruiden. Daaromheen staan borden klaar met rijstpapier erop. We krijgen uitgelegd dat het rijstpapier vochtig gemaakt moet worden, en vervolgens kunnen we de groente en andere ingrediënten op het rijstpapier draperen. Dan is het een kwestie van netjes oprollen en op het laatst wordt de loempia doormidden geknipt. We hebben er twee sausjes bij, een voor de vegetariërs onder ons en een op basis van vissaus. Het smaakt uitstekend, zeker als we nog een cocktail bestellen. Ondertussen wordt het uitzocht steeds beter met de ondergaande zon.



.






Het diner is uitstekend. Er is voldoende rekening gehouden met vegetariërs, hoewel het soms een simpele vervanging is - een pizzapunt in plaats van inktvisringen - maar over het algemeen is ook de vegetarische variant uitstekend.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten