vrijdag 19 mei 2023

27 april Hanoi

Oudste dochter J zit voor haar werk een paar maanden in Hanoi en jongste dochter M en ik gaan haar daar opzoeken. Vanuit Hanoi gaan we Noord Vietnam verkennen. M heeft allerlei wilde en vermoeiende plannen. Ik wil graag naar Ha Long Bay, M heeft de wandeling naar Hang En vastgelegd en verder zien we het wel.

Martin wil niet mee; die heeft het niet zo op de hitte en vochtigheid in Aziƫ. Heel verstandig van hem...

De 26e april vliegen we in de middag van Schiphol naar Bangkok. Daar hebben we de 27e een korte overstap voor we doorvliegen naar Hanoi. Op Schiphol worden we uitgezwaaid door Martin die zich ongetwijfeld verheugt op een rustige 2 weken alleen thuis.

Op het vliegveld in Bangkok nemen we van de gelegenheid gebruik om een Thaise Curry te eten. Het is een modern vliegveld; de vloer wordt door een robot schoongemaakt.

 

J staat ons op het vliegveld van Hanoi op te wachten. De overgang vanuit Nederland is groot; het is warm en het is druk. Vooral druk. We moeten even wachten op de Grab - de Uber van Aziƫ - en we kunnen goed zien hoe het verkeer voor de luchthaven zich niets aantrekt van eventuele regels. Drie banen worden vier of vijf, er wordt getoeterd, tegen de richting in gereden en weer getoeterd, maar alles verloopt zonder irritaties of ongelukken.

In de stad zijn het niet de auto's maar vooral de scooters die aanwezig zijn. Het krioelt er van. J geeft ons tips. De nuttigste is: gewoon doorlopen als je oversteekt en vooral niet aarzelen. Ze houden rekening met je en dat blijkt te kloppen hoewel het elke keer weer een overwinning is om je op straat te werpen, voor een enorme meute scooterrijders aan.

Het is ongelofelijk hoeveel er op een scooter past; hele gezinnen en handelswaar.


Judith's appartement ligt heel centraal, op loopafstand van het oude centrum, in een rustige zijstaat en dicht bij het Hoa Kiem Lake (Sword Lake).

 

We verkennen de buurt, kopen brood bij een Franse bakker en lopen een rondje om het meer. In het meer ligt de Turtle Tower. 

De straat die langs het meer loopt verandert in het weekend in een Walking Street: hij wordt dan afgesloten voor het verkeer. Nu is het een drukke straat.

Er loopt een brug naar een tempel in het eiland; de Ngoc Son tempel. We kopen een toegangskaartje en lopen over de prachtige rode brug naar de tempel. Hier horen we van J het verhaal over het zwaard en de schildpad. 


Ook aan het meer bevindt zich het Thang Long Water Puppet Theatre. J is al eens naar een voorstelling geweest en wil ons er graag mee naar toe nemen. Het is bijna tijd voor een voorstelling als wij er langs lopen en we kijken of er nog kaartjes zijn. Dat lukt, en even later zitten we in het theater. Het publiek bestaat voornamelijk uit toeristen. Voordat de voorstelling begint wordt er een korte uitleg in het Engels gegeven.


Het is een schitterende voorstelling; het toneel bestaat uit water waarin zich de poppen bewegen. Aan het eind van de voorstelling zien we de poppenspelers; ze staan half in het water en bewegen de poppen met hulp van lange stokken.

Na de voorstelling gaan we eten bij Met; een populair restaurant. We moeten dan ook wel even wachten voor we een tafel hebben. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten