maandag 15 mei 2023

10 mei Hanoi

De bus uit Phong Nha komt keurig op tijd aan in Hanoi; half 7 in de ochtend. We zijn nog aan het nadenken hoe we naar het appartement van Judith zullen gaan, maar daar is al een taxichauffeur die ons wel wil brengen. Dat klinkt wel gemakkelijk. 500k dong vraagt hij. Akkoord zeggen wij. De afstand valt mee, we zijn er in 5 minuten. Misschien iets te veel betaald? Ja, lacht J, die chauffeur heeft de rest van de dag vrijaf genomen. Ach, voor nog geen 20 euro vinden wij dat prima.

We hebben nog een aantal dingen op ons programma staan, maar eerst de massage die J voor M heeft geregeld. Die is van 10 tot 11. We gaan er samen naar toe, met een Grab, die nog geen fractie kost van wat de de taxi hebben betaald. Het is vlak bij het West Lake. M laat zich verwennen en ik loop langs het meer en ga dan een koffiedrinken en wacht tot M klaar is. We lopen dan samen langs het meer richting de pagode. Onderweg zien we veel potten in het water. Het is warm inmiddels en we snijden een stuk af. Helaas blijken we net tijdens de 2 uur lange lunchpauze bij de pagode aan te komen en dan is het dicht. 




 





 

Dan maar weer een Grab en op weg naar Hoa Lo prison, oftewel het Hanoi Hilton - de bijnaam die de Amerikanen gaven aan de gevangenis die door de Fransen is gebouwd om opstandige Vietnamezen op te sluiten en die later werd gebruikt voor Amerikaanse krijgsgevangen. Die laatsten hadden het stukken beter dan de Vietnamezen een paar decennia eerder, we kunnen uitgebreid zien hoe goed ze hier behandeld werden en hoe de Amerikanen hier tot andere inzichten over de oorlog kwamen - dit alles volgens de Vietnamese interpretatie. 

Van de gevangenis is nog maar een deel over, maar dat als museum ingericht deel geeft een indringend en deprimerend beeld van hoe de Vietnamezen hier in de Franse tijd geleden hebben. De audiotour is een aanrader; de informatie in de vitrines is summier.


 


We eindigen de dag met een koud biertje bij de Pasteur Street Brewing Co., vlak bij de St Joseph kathedraal. Tegenover de kroeg zit een reisbureau en we besluiten daar een bus te boeken voor ons bezoek aan Ninh Binh de volgende dag.

 










Geen opmerkingen:

Een reactie posten